פסיכוזה ראשונית – משבר משותף

כשאחד מבני המשפחה נמצא במשבר פסיכוטי ראשוני, כולם מושפעים מכך.
בני המשפחה נוטים להתמודד לבד עם הבושה והסטיגמה, לחוות עומס רגשי וכאב ולוותר על הצרכים שלהם.
מה אפשר לעשות ואיך ניתן להחזיר גם את התקווה? 

כאשר בן או בת המשפחה חווה משבר פסיכוטי, גם שאר בני המשפחה עוברים תקופה קשה. "מאחר ומשברים פסיכוטיים אינם מדוברים, ולרוב גם אינם מוכרים, ובנוסף לכך מלווים בסטיגמה בחברה שלנו – המפגש של בני המשפחה עם תסמיני הפסיכוזה מעורר הלם ונטייה להסתרה", מסבירה ד"ר שושנה דקל, מנהלת תוכנית נויגיט. "באופן אירוני, תחושת הבושה הגדולה עלולה לגרום להם להתרחק ממקורות תמיכה קרובים ומוכרים דווקא כשהם הכי זקוקים להכלה. מתוך תחושה עמוקה של לבד, הם נאלצים לפנות למסגרות בבריאות הנפש, אליהן לא נחשפו קודם לכן, דבר שמלווה לא פעם בבושה ובהסתרה, ומעורר מחלוקות וכעס בין בני המשפחה השונים. מצב זה מעמיק את חווית הבדידות ואת הקושי".

ב- NEVIGATE, תכנית טיפול ייחודית לצעירים שחווים משבר פסיכוטי ראשון, מכירים בחשיבות ובצורך בליווי של בני המשפחה לצד תכנית הטיפול והליווי לצעיר או צעירה לכל אורך תהליך ההחלמה. ד"ר דקל מציינת כי "התוכנית היא פסיכו-חינוכית, והיא כוללת עיבוד רגשי וחוויתי לצד הקניית כלים להתמודדות עם המצב. בתהליך, נעבד יחד את החוויה ונגלה את צרכיו של בן או בת המשפחה תוך מתן כלים מותאמים. כל זאת, מתוך הכרה בשונות בין בני המשפחה והנרטיב האישי של כל אחד מהם, שמשפיע על התחושות שעולות ועל הקשר ומערכת היחסים עם המטופל".

מהן בעצם ההתמודדויות הבולטות של בני המשפחה במצבים כאלו?  

אליזבט גלאון, מטפלת זוגית ומשפחתית בתוכנית נוויגיט מבהירה: "כמטפלת משפחתית בנווגייט וניסיון עם לא מעט בני משפחה, אני פוגשת מגוון מצבים והתמודדויות שדורשות התייחסות ויישום מותאם של התכנים הבסיסיים. בין הבולטים שבהם הוא נושא העומס הגדול שחוות המשפחות. זה יכול להיות עומס מעשי, כמו הקדשת זמן לקרוב המשפחה החולה וויתור על שגרת החיים הרגילה, וגם עומס רגשי: חרדה, דאגה, עצב וכאב נפשי, שנגרמים משינוי אורח החיים המוכר והתאמתו לצרכים שלא היו מוכרים קודם. חשוב לעבד את החוויה הזו, כדי שאורח החיים החדש לא יגרום למשפחות לוותר באופן מוחלט על הצרכים של כל אחד ואחת מבני המשפחה וגם כדי לתת להם תקווה.

לא פעם הצעיר שחווה משבר פסיכוטי נמצא בשלב חיים של פיתוח עצמאות ונפרדות, אך המשבר הפסיכוטי מחזיר אותו לשלב התלות. הדבר מצריך 'חישוב מסלול מחדש': להתאים את אופן התמיכה שנותנים ההורים מבלי לוותר על היעד של פיתוח עצמאות".

-מה לגבי זוגיות ויחסים עם בן או בת הזוג?

"במצבים בהם האדם שחווה משבר פסיכוטי נמצא בזוגיות, נדרשת לרוב התאמה מחדש של מערכת היחסים המוכרת ביחס לצרכים הנוכחיים של בני הזוג. במצב זה, עולות סוגיות רבות בקשר למהות הזוגיות ולעיתים גם תהיות של בן או בת הזוג לגבי המשך הקשר. אנו מסייעים לכל אחד מבני הזוג לתת מקום לתהליך האישי וכן לתהליך הזוגי. בעזרת טיפול זוגי ניתן אף לראות את האירוע הפסיכוטי כהזדמנות לפתיחות ולקרבה גדולה בין בני הזוג".

בני משפחה יקרים, אל תישארו עם זה לבד. התמיכה חשובה מאין כמוה כדי שתוכלו לעזור ליקירכם, שנמצא במשבר נפשי. פנו לאנשי מקצוע שיכירו בקשיים שאיתם אתם מתמודדים ויעזרו לכם לעבור את האתגרים המשותפים מבלי לוותר על עצמכם, ולקבל תקווה להמשך הדרך.

תפריט