על תעסוקה, פיתוח קריירה והגשמה עצמית

עבור רובנו, ועל אחת כמה וכמה עבור אנשים המתמודדים עם אתגרים נפשיים, עבודה היא הרבה מעבר לפרנסה או אמצעי השתכרות.
היא מעניקה משמעות, מאפשרת תחושת ערך, ומקדמת את תהליך השיקום וההחלמה.
מדוע חשוב ליווי מקצועי לאורך שלבי התפתחות הקריירה, ואיך קשורים לעניין כלבים עם בעיות התנהגות?

השתלבות בשוק העבודה אינה פשוטה עבור אנשים המתמודדים עם קושי נפשי. כאשר אדם חווה משבר נפשי, אחד התחומים הראשונים להיפגע הוא התעסוקה. הדבר עלול לגרום לתחלופה גבוהה של מקומות עבודה או לקושי לגבש כיוון תעסוקתי. אם כך, כאשר אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית משתלבים בעולם התעסוקה, זהו צעד משמעותי מאד, ולא רק כי הם מרוויחים כסף בזכות עצמם: "המעטפת התעסוקתית גם מקדמת את תהליך השיקום ומסייעת למתמודדים לעבור תהליך אישי", כך אומרת נעמי גרשברג, פסיכולוגית תעסוקתית, מומחית בתחום ייעוץ קריירה ומדריכה בכירה בתחום התעסוקה בעמותת אנוש. "בכל עבודה צריך להגיע בזמן, לעמוד בכללים ולשמור על הגבולות. בשלב מתקדם יותר, צריך גם להתמודד עם לחצים וליזום, והעבודה מסייעת לרכוש מיומנות לפתרון בעיות. לכן, כשאנחנו מדברים על תעסוקה, אנחנו למעשה מדברים על שיקום".

תהליך עומק של פיתוח קריירה

באנוש נעמי מדריכה את הצוות המקצועי, שמלווה אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית הנכונים לחזור לשוק העבודה. הצוות מסייע להם להשתלב בעבודה ברגישות ובהתאם ליכולותיהם. "אנחנו פוגשים אנשים בתחנות שונות של החיים, ועוזרים להם להבין כיצד משלימים שלבים התפתחותיים חסרים ורוכשים מיומנויות. הליווי שלנו מסייע להכין אותם לעולם העבודה.

המטרה באנוש היא להציב פיגומים – כל אדם והשלב שמתאים בדיוק לו. "יש לנו מסגרות תעסוקה מאוד מגוונות, לפי רמת המוגנות שמתאימה לכל אחד. אנחנו מתאימים את הסביבה לצרכי האדם. התמודדות נפשית היא דינמית, ולפעמים, אחרי משבר, יש צורך לחזור לתחנה מוגנת יותר לתקופה מסוימת. זה לא אומר כלום, רק מעיד על הצרכים של האדם באותה תקופה. מבחינתנו, כל אדם הוא המומחה לעצמו. אנחנו  מקשיבים לרצונות של מקבלי השירות ומלווים אותם בהתנסויות שהם רוצים לייצר במציאות. בעיניי, זו המשמעות של שיקום".

לדבריה, המטרה של השיקום התעסוקתי היא לשלב את מקבלי השירות בקהילה, דבר שמשפר את איכות החיים שלהם, מקצר את אורך האשפוזים שלהם, ואף מפחית אותם. "לעבוד בשיקום תעסוקתי זה כל כך מספק, כי אני רואה את מקבלי השירות צומחים ומתפתחים כל הזמן. הם באים עם מוטיבציה, עוברים משלב לשלב ברצף התעסוקה של אנוש, ומגשימים את עצמם. יש לנו את המפעל המוגן, שכולל ליווי צמוד שמכין את מקבלי השירות לשוק העבודה. בשלב אחר, ניתן לצאת לשוק החופשי כחלק מתעסוקה נתמכת, שמציעה עבודה בתפקידים שונים וברמות ליווי שונות. יש אנשים שנשב איתם בראיון עבודה, אנשים שנחכה להם בחוץ, וכאלה עצמאיים שיעדיפו תמיכה מאחורי הקלעים. זה לגמרי תלוי בהם. שירות נוסף שאנחנו מציעים הוא 'מעוף', תכנית לעסקים עצמאיים, הכוללת ליווי מקצועי ושיקומי. יחד, אנו חושבים מה העסק יכול להציע ואיך כדאי לשווק אותו. ללא ספק מדובר בתהליכי עומק של פיתוח קריירה".

אנשים של תהליכים

קרן רוזנטל עברה כמה שלבים בתהליך עד שהבינה מה המקצוע שנכון לה. לאחר שעלתה בגיל 8 מאנגליה, חוותה קשיי הסתגלות והתחילה להתמודד עם קשיים רגשיים ומחשבות אובדניות. כיום, בליווי של מעוף, היא מנהלת מספרה לכלבים עם צרכים מיוחדים באזור שוהם, אליה מגיעים לקוחות מכל רחבי הארץ. "הייחוד של המספרה שלי, זה שהיא מיועדת לכלבים עם צרכים מיוחדים – עם בעיות התנהגות מאוד קשות, מבוגרים ועם מחלות כרוניות, שספרים אחרים לא רוצים לקבל", היא אומרת. "אני מקבלת תמיכה במעוף, שכוללת בעיקר אימון עסקי. אנחנו פותרים יחד בעיות שונות שעולות בעבודה, והרכזת שלי נותנת גם המון תמיכה רגשית. אם יש קושי לא צפוי בעבודה, אני יודעת שאני יכולה לפנות אליה".

לאחר שהתפטרה ופוטרה ממספר עבודות בשל קשיים בתפקוד, קרן החליטה יחד עם הרכזת שלה בתעסוקה הנתמכת לפתוח עסק עצמאי ולעבור למעוף: "עבדתי כאחות בטיפול הנמרץ בבית חולים וטרינרי. במקביל, למדתי ספרות כלבים, וממש התאהבתי", היא צוחקת. "אחרי הפיטורים החלטתי יחד עם הרכזת שלי שאעבור מהתעסוקה הנתמכת למעוף. כשפתחתי את העסק הייתי עם ביטחון עצמי נמוך מאוד. מעוף עזרו לי להעלות את הביטחון ולראות שאני מסוגלת לנהל עסק בעצמי".

"מעוף" קדימה

גם סהר וייזר, מנחה סדנאות ומנהל "בישול מהלב ולנפש", מקבל ייעוץ עסקי במעוף כבר 8 שנים. לאחר שעבד כשף בסרוויסים גדולים בליווי תעסוקה נתמכת, הוא הבין שמה שבאמת מעניין אותו זה החיבור האנושי. "יש מיתוס שלכל טבח יש 'שריטה'. כשעבדתי כשף, ה'שריטה' שלי הייתה להסתכל על האנשים שאוכלים את האוכל שבישלנו מהחלון של המטבח. הבנתי שאני אוהב לראות את השינוי שאנשים עוברים מול האוכל, שאני איש של תהליכים. במקביל, יצא לי לעבוד עם כמה קבוצות וללוות אותן בבישול. נהניתי מזה מאוד. אחרי הרבה שנים במטבחים מקצועיים, רציתי לעשות משהו משמעותי ומיוחד בשביל עצמי. רציתי ליצור עסק שיהפוך את הבישול לדבר מיוחד וחווייתי, אבל לא ידעתי לקרוא לילד בשמו ולדייק את העסק לבד".

במעוף, עזרו לסהר לבנות את התכנית העסקית שלו באמצעות קבוצות ייעוץ, הרצאות ופגישות עם מאמנת עסקית. "בפגישות, הבנתי למשל שאחת האיכויות שלי היא עבודה אחד על אחד. לכן, פתחתי שירות בשם '15 דקות ובתיאבון', תהליך של 3-5 מפגשים שנועד לאנשים עסוקים שלא מספיקים לבשל. אני מלמד אותם להכין אוכל איכותי מהדברים שיש בבית. ככה הם לומדים מה הם יכולים לעשות לבד, בסביבה שהכי נוחה להם. בשנה וחצי האחרונות, אני מרגיש יותר ממוקד מאי פעם. אני יודע בדיוק למה העסק שלי מיועד, וזה עוזר לי להציב מטרות בצורה טובה".

באנוש אנחנו עובדים עם מקבלי השירות על שכלול המיומנויות התעסוקתיות שלהם כדי למקסם את ההצלחה בהשתלבות במעגל העבודה. במציאות הקיימת של שוק התעסוקה כיום נדרשות גמישות, יצירתיות ותמיכה בתהליך פיתוח הקריירה, ויחד הן מאפשרות לכל אחד ואחת הגשמה עצמית.

תפריט