בית מאזן: להתחיל את החיים מחדש עם כוחות אחרים

בית מאזן או אשפוז פסיכיאטרי? ליאור אביאל פרץ, מנהלת תחום דיור באנוש, מסבירה למה בית מאזן הוא אלטרנטיבה חשובה למתמודדים עם משבר נפשי, ונותנת הצצה לחיים בתוך ארבעת הבתים המאזנים של אנוש

בית-מאזן לנשים בירושלים
צילום: איה ארגוב

בעידן שבו בריאות הנפש הופכת לחלק מסדר היום הציבורי, עולה הצורך בפתרונות חדשניים ואנושיים יותר. בעוד שאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי בזמן משבר נפשי חריף עלול להיות חוויה מורכבת, יותר ויותר אנשים בוחרים להיעזר בפתרון של בית מאזן, טיפול מקצועי אינטנסיבי בתוך הקהילה וחלופה הוליסטית באווירה עוטפת.

אך למרות שמדובר בתחום מפותח שמוכיח את עצמו ברחבי העולם, האפשרות של החלמה בתוך הקהילה עדיין לא מספיק מוכרת בישראל, ולעיתים אנשים החווים משברים נפשיים בוחרים במסגרות אשפוזיות רק בגלל חוסר ידע או היכרות עם הכלים הטיפוליים העומדים בפניהם. כדי לחשוף את האלטרנטיבה בפני גורמי טיפול ובפני מי שצריך את העזרה ומהסס, ביקשנו מליאור אביאל פרץ, מנהלת תחום דיור באנוש, לספר על ארבעת הבתים המאזנים של אנוש.

בית מאזן: לתת מענה בזמן משבר

"בית מאזן נועד לתת מענה בזמן משבר", מסבירה אביאל פרץ, "אם בשירותי שיקום מלווים את האדם ברגעים שהוא ביציבות ועוזרים לו ללמוד לזהות מתי מגיע משבר, הבית המאזן מסייע כשאדם נמצא בעיצומו של משבר כזה. אנוש מפעילה את בית גומא לגברים, בית גומא לנשים, בית נווה לנוער, ובית שחר – בית מאזן לנכי ונכות צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה".

תעשי לנו קצת סדר, איך בכלל עובד הקונספט של "בתים מאזנים"? במה הם שונים ממסגרות דיור אחרות לאנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית?

"עד שנפתחו הבתים המאזנים, האופציה היחידה שהייתה לאנשים היא אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, ולאשפוז יש משמעויות לא פשוטות עבור האדם. הבתים המאזנים משלבים טיפול מקצועי לצד יחס אישי, מענה שכמעט ואי אפשר למצוא במסגרת אחרת. השהייה בבית מאזן מנתקת מהמרוץ של החיים ומהקושי, ומאפשרת לך להתכנס בתוך עצמך בתוך תהליך אישי משמעותי, כשבכל בית כזה יש מגוון של אפשרויות טיפול".

איך נראה היום-יום של הדיירים בבית? איזה פעילויות ושירותים הם מקבלים?

"בכל בוקר הדיירים קמים, מכינים ארוחת בוקר יחד עם הצוות ויש להם שיחת פתיחת יום כדי לשמוע איך יראה המשך היום. לאחר מכן יש זמן של קבוצות טיפוליות ומפגשים פרטניים. קבוצה טיפולית יכולה להיות קבוצת פסיכותרפיה או כל אחת ממגוון אחר של שיטות טיפול – יש צוות תרפיה שיוצא מחוץ לבית לטיפול בטבע, פסיכודרמה, אומנות, גינון, טיפולי מוזיקה, יוגה תרפיה ועוד.

המטרה היא שכל אחד ימצא את הדבר שהוא מתחבר אליו וייקח איתו לחיים אחר כך, מחוץ לבית. כל דייר.ת פוגש.ת פסיכיאטר פעם בשבוע או יותר, לפי הצורך, ובחלק מהבתים פסיכיאטרים מעבירים קבוצת טיפול. בערב הדיירים מכינים יחד עם הצוות ארוחת ערב ומתפנים לזמן יצירה או זמן חופשי, שזה גם מאוד חשוב. חשוב לציין, שהבתים המאזנים שלנו עובדים 24/7, גם בשבתות וחגים – ואנחנו מאפשרים יציאה הביתה וביקורים של קרובי משפחה אצלנו בתיאום".

איך באמת עובד הקשר עם המשפחות? הדיירים נמצאים רוב הזמן בנתק מקרובי המשפחה כשהם בתוך הבית המאזן?

"להיפך, הנושא של עבודה משפחתית הוא מאוד משמעותי. תמיד נבקש שלכל אחד יהיה מישהו שתומך בו בתהליך ומגיע לטיפול פעם בשבוע, מתוך ההבנה שבסופו של דבר אדם חוזר לסביבה שצריכה להיות שותפה לתהליך שהוא עובר. ברוב המקרים אנחנו גם מאפשרים יציאה וביקורים הביתה כשהמצב הקליני מאפשר".

כמה זמן נמשכת בדרך כלל שהייה בבית המאזן?

"בין חודש וחצי לשלושה חדשים. כיוון שמדובר בטיפול ממוקד מטרה, אנחנו מראש קובעים מטרות ריאליות. יש את הנושא של הייצוב הקליני, כשלאורך התקופה עוקבים אחר איך אדם הגיע ומה מצבו כדי לראות אם יש שיפור. יש גם כל מיני מטרות נוספות שאנשים מציבים לעצמם ואנחנו מסמנים יחד איתם אם הן הושגו או לא. המטרה היא לעשות עבודה ממוקדת ולהמשיך הלאה, שלא יישארו במקום".

בית שחר: פוסט טראומה זאת לא מילה גסה

בשנת 2022 פתחה עמותת אנוש את בית שחר, בית מאזן ייעודי לאוכלוסיית נכי/ות צה"ל וכוחות הביטחון שמתמודדים עם פוסט טראומה. היום, כשאנחנו בעיצומה של מלחמה, ובינינו רבים שנושאים צלקות, הנושא רלוונטי מתמיד, והטיפול הממוקד הכרחי.

למרות שנראה כי גברים ונשים שמתמודדים עם פוסט טראומה על רקע בטחוני יכולים להשתלב במסגרות טיפוליות אחרות, מסתבר שטיפול נכון יותר עבורם הוא במסגרת טיפולית שמתמקדת בחוויה שלהם: "נכי צה"ל שמתמודדים עם פוסט טראומה, פנו אל משרד הביטחון באמירה שהשתלבותם בתוך בתים מאזנים של כלל האוכלוסייה מייצרת חוויה של זרות ושונות", חושפת אביאל-פרץ, "בתוך פוסט טראומה חווית הבדידות והשקיפות היא מאוד עוצמתית, וכשהחוויה שלך לא מובנת, הדבר יכול ליצור תסכול. בבית שחר הם מרגישים יותר שייכים, הסיפורים דומים וגם ההתמודדויות היום יומיות הנובעות מהשפעות הטראומה על הגוף והנפש, וזה מייצר תחושה שאתה לא היחיד שמתמודד עם הדבר הזה".

מה הדבר המאתגר והמעצים ביותר בהובלת בית מאזן לאוכלוסייה שסובלת מפוסט טראומה?

"אני חושבת שלפני הכל, האוכלוסייה הזאת ספציפית לא ממהרת לצאת מהבית. לרוב תראי חיילים משוחררים עם פוסט טראומה שמצליחים להחזיק שגרה, והם ירגישו בושה לבקש עזרה ולהגיד שמשהו לא עובד, ויגיעו אלינו הרבה פעמים בתוך שבר מאוד גדול. בנוסף, הסימפטומים הייחודיים לפוסט טראומה, הכוללים פלאשבקים, סיוטי לילה, התקפי זעם ועוד, מחייבים מיומנות מאוד גבוהה של הצוות בהתמודדות איתם".

עמותת אנוש הקימה גם את בית נווה עבור מתבגרים ומתבגרות, מה עומד מאחורי הקמת הבית המאזן לנוער של אנוש? מסגרת כזאת בכלל מתאימה לצעירים?

"המטרה של הבתים המאזנים הייתה לייצר עוד משבצת שהייתה חסרה, ואם למבוגרים יש חוסר במענים, אזי שאצל בני נוער על אחת כמה וכמה. בגילאים הצעירים ההתנתקות לתקופה קצובה בזמן מאפשרת לעשות קאט על אורח חיים שהיה כבר קשה מידי, לבנות איזשהו חוסן פנימי ואחר כך לחזור הביתה ולהמשיך להתמודד עם הכל כשאתה חזק ועוצמתי. הבית הספציפי הזה שלנו, בית נווה, שהוקם בשיתוף דעת וקרנות הביטוח הלאומי, נמצא בתוך כפר נוער, ויש בו עוד הרבה נערים ונערות מסביב. זה חשוב כי המתבגרים שמגיעים לשם לא נמצאים בתוך בית חולים למבוגרים – דבר שמאפשר חוויה מעצימה. בסופו של דבר, דווקא אצל נוער, עצם ההגעה לתוך בית מאזן ולהיות עם קבוצת השווים באווירה שהיא נורמטיבית ורגילה, מוקף באנשי מקצוע – משנה הכל".

"ראייה כוללת מרגע הכניסה ועד החיים שאחרי"

תהליך השיקום בבתים המאזנים של אנוש מסייע לדיירים להתקדם ולצאת לחיים עצמאיים בהמשך. הגישה היא של תהליך טיפולי ושיקומי במקביל – לטפל במשבר הנוכחי ותמיד להסתכל על יום היציאה. "למעשה, כבר מרגע הכניסה אנחנו מנסים לבנות את תכנית היציאה ולהבין מהן רשתות התמיכה הקיימות ומה צריך לייצר כדי שאדם יקבל תמיכה בהמשך", מסבירה אביאל פרץ, "אנחנו מנסים לייצר מעטפת – עוזרים בהגשה לביטוח הלאומי, סל שיקום, שירותי תעסוקה, דיור ופסיכיאטר ומטפלים בקהילה. עוזרים לבנות את תחילת הדרך עבור כל אחד ואחת".

מה היית אומרת למתמודד או לקרוב משפחה שמתלבטים בין בית מאזן לאשפוז פסיכיאטרי?

"הייתי אומרת קודם כל לא להישאר לבד כשאדם קרוב אליך חווה משבר, ולמצוא אדם קרוב או איש מקצוע להתייעץ אתו. דבר נוסף הוא לסמוך על אנשי המקצוע ותמיד לבדוק את האופציה של בית מאזן, כיוון שזה יכול לייצר חוויה מאוד שונה של טיפול. אני נזהרת מלהגיד 'בואו רק לבית המאזן', בתים מאזנים הם אלטרנטיבה מצוינת שנותנת מענה מצוין, ואני חושבת שכל בן משפחה בסוף היה רוצה לראות את הקרוב לו בבית כזה, אבל אני גם אומרת שסוג כזה של טיפול לא תמיד מתאים לכולם. בכל מקרה חשוב לבדוק את האופציה הזאת".

מה נותן לך כוח ומוטיבציה להמשיך במלאכת הקודש הזו יום אחר יום, גם כשקשה או מאתגר?

"זאת לא מלאכת קודש, זאת העבודה שלי…, בסוף, כשיורדים למיקרו ורואים את השינוי שבית מאזן עושה – זה שווה הכל. לפעמים הבית המאזן מציל חיים ומשנה מסלול של אדם בצורה שאי אפשר לתאר, וזה מאוד מרגש. הידיעה שאנחנו נותנים לאנשים – גברים, נשים ובני נוער – הזדמנות להתחיל את החיים מחדש עם כוחות אחרים, עושה את כל ההבדל".

לשאלות בנושא בתים מאזנים ואפשרויות השיקום בעמותה

פנו למרכז המידע של אנוש.
המרכז פועל בימים א’-ה’ בין השעות 08:00-15:30.
טלפון: 5873* / 074-7556155, במידה ואין מענה, ניתן להשאיר הודעה קולית.
אימייל: info@enosh.org.il

חשוב לזכור – מרכז המידע אינו קו חירום.

תפריט