לרגל יום האישה הבינלאומי אנו גאים להציג נבחרת של נשים המשתתפות בפרויקט דו שיח ומרצות על התמודדתן עם קשיים נפשיים ואחרים ברחבי הארץ.
שמענו מעט על סיפור חייהן המרגש ועצרנו לרגע להודות להן על הבחירה לשתף ובכך לסייע לאחרים.
דפנה דרוקר מרצה מבוקשת, מדריכת שיקום, משוררת, זמרת ואם לבן על הרצף האוטיסטי. המפגש איתה גורם לנו לחשוב איך ניתן למרות הקשיים להתפתח להרבה כיוונים יצירתיים. "גם מתמודדים עם מחלות נפש יכולים לנצח את המחלה ולנהל חיים נורמליים ופרודוקטיביים". אומרת לנו דפנה. "בהרצאות אני מספרת על ההתמודדות שלי עם הפרעה דו קוטבית ועל השיקום שעברתי. אני רואה איך ההרצאה נותנת לאנשים אמונה ביכולתם לתגבר על קשיים".
אישה נוספת שמובילה את השינוי החברתי למען אנשים מתמודדי נפש היא עדי גפן, אם חד הורית לשלושה ילדים, מרצה בפרויקט דו שיח וגם מחוצה לו שכבר בתחילת דבריה אומרת לנו :"יש לי קול להשמיע ואני מסרבת לחיות כלואה בארון". הקשבה לעדי ממלאת במוטיבציה לפעול בעת הצורך. כשהיא מספרת איך היא הפכה מקורבן למרצה היא מוכיחה לכולנו כי בכל רגע ניתן לשנות את מסלול החיים.
היישר מעולם התאטרון מתווספת לנבחרת לאה-רוני חזון. לאה-רוני בת ה-26, מתגוררת בגוש עציון עם האיש שלה, החתול והכלבה ומספרת שעברה בחייה פגיעות קשות. "בחרתי להצטרף לפרויקט דו שיח כי רציתי להעניק לחוויות האלה משמעות, לעבור תהליך מתקן וגם לנסות ולמנוע פגיעות מיניות בילדים ולקדם יחס צודק וחומל יותר כלפי אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה".
לאה – רוני משוחחת בגילוי לב על השפעת פגיעות מיניות על הנפש ומציידת אותנו בכלים שיאפשרו לנו להשפיע בעצמנו, להקל על ההתמודדות עם פוסט טראומות מורכבות ואפילו לקחת חלק בריפוי של פגיעה מינית.
במקביל להיותה נשואה, התמסרותה לגידול שלושת ילדיה וסיקור ספרי עיון, יפעת אפלבאום בחרה להקדיש מזמנה ולצאת לדרך כמרצה. יפעת משתפת בשיח מרגש על התמודדותה עם טיפולי פוריות ודיכאון. היא מתארת את הדרך המאתגרת שעברה עד להתגשמות חלומה להפוך לאם, דרך שכללה גם אשפוז פסיכיאטרי ומקשרת את ההחלמה עם חמלה ואכפתיות: "אני מאמינה שהושטת יד לעזרה היא זאת שיכולה לעזור להתמודד מול משבר נפשי".
נבחרת הנשים שלנו ממשיכה עם מובילת השינוי החברתי אלמצהי מלקמו (טאטי) . אלמצהי (טאטי) היא מדריכת רכיבה טיפולית שעלתה ארצה מאתיופיה בשנת 2000 ובחרה לשתף מתוך ניסיון חייה וילדותה רווית הקשיים במעון לנערות בסיכון. "בחרתי כך גם כדי לתת תקווה לנשים כמוני שמתמודדות מול מציאות הכוללת תנאי לחץ מתמשכים וגם כדי לסייע לאנשי מקצוע להטיב להבין את החוויות של מטופליהם." אלמצהי קוראת למקבלי החלטות להפנות תקציבים לסיוע למתמודדים ולמתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת.
במפגש עם אביב מור מתגלים שלל כישרונות מעניינים. היא מעצבת גרפית וצורפת בבית יפעת הפועל באנוש, אחראית על חנות ספרים ובנוסף לזה סבתא לשני נכדים, נשואה בפעם השלישית, אמא לשניים ומתארת עצמה כבת להורים עם מסוגלות הורית לקויה.
אביב ערכה לא מעט שינויים בחייה כשהתמודדותה עם פוסט טראומה, דכאון וחרדה. היא מתארת כיצד שינוי הרגלים מוביל להצלחה: "לא חשוב כמה קשה וכואב המצב שבו אתם נמצאים היום, תמיד אפשר לשנות. הכוח לשינוי נמצא בנו, במחשבות, במעשים ובהרגלים שלנו. אם נלמד לשנות את ההרגלים שמעכבים אותנו, נוכל ליצור שינוי."
כולנו מתמודדים עם קשיים במהלך החיים, נופלים לאתגרים, קמים, מתחזקים וכך הלאה. יש כאלה שמחליטים שאפשר וכדאי לשתף את הקושי וכזאת היא היוצרת, הכותבת והתסריטאית יהודית גולן אשר משתפת אותנו בהתמודדותה עם הפרעה דו קוטבית מזה 17 שנה. יהודית מספרת על תחילת הדרך בה אושפזה ערב ראש השנה יחד עם אביה והבושה וההסתרה היו חלק משמעותי בהתמודדות. תוך כדי תהליך ארוך נבנתה אצלה ההכרה שעדיף לשתף. כיום כאישה נשואה ואם ל-4 ילדים היא מקבלת שירותי שיקום וזוכרת לעצור ולהתמקד בעצמה כדי להתחזק ולצמוח. "אני קוראת לנשים וגברים, בואו, תפגשו, תדברו. בואו ניצור מקום בטוח למי שקשה לו."
הנשים האלה, וכל אחת ואחד ממשתפי פרויקט דו-שיח, בדרכו הייחודית ובעצם עמידתם מול הקהל, אומרים כי די להסתרה ולבושה, הגיע הזמן לדעת לעזור ולא פחות חשוב מכך – גם להיעזר. הם אלה שמובילים את המסר שבריאות הנפש זה הסיפור של כולנו.