כולנו מתמודדים עם קשיים, אתגרים, משברים והתמודדויות נפשיות. ההתמודדות הזו היא חלק בלתי נפרד מהחיים, והיא יכולה להופיע בעוצמות שונות, ברמות שונות ולפרקי זמן משתנים. היא עשויה לפגוש אותנו בנקודות שונות במהלך החיים, ללא קשר לגיל, למצב המשפחתי, התעסוקתי או הבריאותי.
מהי התמודדות נפשית?
האופן שבו אדם מתמודד עם קשיים רגשיים, נפשיים או פסיכולוגיים כמו דיכאון, חרדה, טראומה, מתח מתמשך, או תחושת ריקנות וחוסר משמעות. ההתמודדות עשויה לכלול רגשות קשים, מחשבות מטרידות, קשיים בתפקוד היומיומי, ולעיתים גם צורך בקבלת עזרה מקצועית.
איפה היא יכולה לפגוש את האדם?
- במהלך משברים אישיים כמו אובדן של אדם קרוב, פרידה, פיטורין, מחלה קשה או שינוי פתאומי במצב החיים.
- בתקופות מעבר כמו התבגרות, מעבר בין מסגרות (צבא, לימודים, עבודה), מעבר מגורים, לידה והורות.
- ביום-יום השגרתי בצורה של תחושת שחיקה, ריקנות, או חוסר מוטיבציה, העשויים להופיע גם כשהכל "נראה בסדר" כלפי חוץ.
- בתגובה לגורמים סביבתיים כמו לחצים כלכליים, מערכות יחסים מורכבות, מגפות או מצבי חירום.
- כאשר קיימת נטייה גנטית או היסטוריה משפחתית – ישנם מצבים נפשיים שבהם יש גם מרכיב ביולוגי או תורשתי.
למה חשוב לשים לב?
הקושי הנפשי אינו תמיד נראה לעין, והוא יכול להיות שקוף או מוחשי, אולם הוא בעל השפעה רבה על איכות החיים. חשוב להכיר בכך שזו לא "חולשה", אלא מצב אנושי טבעי שמגיע עם צורך בעזרה, הבנה ותמיכה.
בריאות הנפש היא חלק בלתי נפרד מהרווחה האישית והמשפחתית, אך לעיתים קרובות, ההתמודדות עם קשיים נפשיים מלווה בחוסר ודאות, חששות ואפילו תחושת בדידות.
אנשים רבים מתמודדים עם שאלות כמו: למי לפנות? איך מזהים בעיה? איך אפשר לעזור לאדם קרוב?
בעמוד זה ריכזנו עבורכם תשובות לשאלות נפוצות, מידע חיוני והכוונה מקצועית – כדי שתדעו שאתם לא לבד.
פנייה לעזרה היא צעד חשוב ואמיץ, ואנחנו כאן כדי לעזור לכם למצוא את הדרך המתאימה עבורכם ועבור יקיריכם.
מוזמנים תמיד לפנות אלינו למרכז המידע של אנוש, לקבלת סיוע אנושי, להתייעץ, לשאול, לברר ולקבל את המידע המתאים.
שאלות נפוצות
אנו מציעים מערך מגוון של מענים ושירותים לילדים, בני נוער וצעירים בגילאי 10-25. אנו פועלים למניעה והתערבות מוקדמת וכן מפעילים מסגרות לטיפול ושיקום מיטבי גם במצבים מתקדמים של משבר.
אנשי הטיפול שלנו מומחים בעבודה עם נוער וצעירים, במגוון גישות טיפוליות. במסגרת השירותים שלנו:
הדספייס – תכנית לקידום בריאות ורווחה נפשית לבני נוער וצעירים הפועלת במספר מודלים:
מרכזי נוער וצעירים בתל אביב, ירושלים בת ים, אשדוד, קריות, נתיבות, קריית שמונה. ניתן לקבל עד 15 מפגשי טיפול ללא תשלום. במרכזים אלו השירות ניתן פרונטלית ע"י מטפלים מומחים.
הדספייס אונליין – שירות ארצי לטיפול מקוון.
השירות כולל עד 15 מפגשי טיפול ע"י מטפלים מומחים בזום לא תשלום.
נוויגייט – תכנית התערבות מוקדמת לטיפול הוליסטי אינטגרטיבי לצעירים מגיל 16 שחוו משבר פסיכוטי ראשון. התכנית ניתנת בבת ים וכוללת מעטפת של צוות רב מקצועי. התכנית בתשלום מסובסד.
בית מאזן לבני נוער (גילאי 13-18) חלופת אשפוז פסיכיאטרי ייחודית לבני נוער המתמודדים עם משבר נפשי אקוטי וזקוקים להתערבות קלינית אינטנסיבית תוך שמירה על רצף חינוכי לימודי, בשיתוף עם ארגון דעת וקרנות הביטוח הלאומי.
- הדספייס – הורים לילדים מתחת לגיל 18 יכולים לפנות למרכזי הדספייס ולקבל הדרכת הורים על ההתמודדות שלהם עם הילדים.
למידע נוסף >
* מית"ל – מרכזי משפחות בבתי החולים הפסיכיאטריים, כאשר מדובר על הורים לילד שנמצא באשפוז פסיכיאטרי. - מרפאות לבריאות הנפש בקהילה – הדרכת הורים וטיפול משפחתי בהקשר של המצוקה של הילד.
מרכזי הורים וילדים של הרווחה כאשר הילדים מעל גיל 18, אפשר לפנות לאחד ממרכזי המשפחות של משרד בריאות
בני משפחה של מתמודדים יכולים לפנות לאחד ממרכזי המשפחות של אנוש – מילם.
אפשר לפנות למרכז המשפחות כאשר המתמודד הינו בגיל 18 ומעלה, גם אם אינו מאובחן או אינו מכיר במחלתו.
השירות במרכזי משפחות הינו ללא תשלום. ניתן לקבל עד 6 מפגשים פרונטליים, 2 מפגשי ייעוץ משפטי, קבוצות תמיכה, סדנאות והרצאות, מפגשים עם בת משפחה, כנסים ועוד.
ניתן לקבל ייעוץ משפטי ללא תשלום במרכזי המשפחות: https://www.milam.org.il
יש לפנות לרופא המשפחה ולבקש פגישה עם פסיכיאטר. לאחר מכן יש לזמן תור דרך מוקד הזמנת התורים, בכפוף לנהלים של כל קופה.
קופות החולים בישראל מספקות מגוון שירותים בתחום בריאות הנפש. בעקבות הרפורמה בבריאות הנפש שנכנסה לתוקף בשנת 2015, כל קופות החולים מחויבות לספק שירותי בריאות נפש לחבריהן, ממש כמו כל שירות רפואי אחר. הטיפול שניתן הינו באחריות קופת החולים ובהתאם להסדר שנקבע על ידה.
טיפול פסיכולוגי/פסיכותרפיה – פגישות פרטניות עם פסיכולוג קליני או מטפל מוסמך. ניתן לקבל מספר מפגשים בסבסוד מלא או חלקי.
טיפול פסיכיאטרי – אבחון והערכה פסיכיאטרית. טיפול תרופתי ומעקב פסיכיאטרי.
שירותים נוספים: טיפול קבוצתי, טיפול זוגי ומשפחתי, ייעוץ למתמודדים עם חרדה, דיכאון, PTSD, הפרעות אכילה, OCD ועוד, הדרכת הורים לילדים עם קשיים רגשיים או התנהגותיים.
אשפוז פסיכיאטרי כולל טיפול באדם שנמצא במצב נפשי שמחייב השגחה אינטנסיבית, אבחון מעמיק או התערבות טיפולית שלא ניתן לספק במסגרת קהילה או אמבולטורית. הנה מה שהוא יכול לכלול:
- אבחון והערכה – פגישות עם פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואנשי צוות רפואי, ביצוע הערכות מצב נפשי, תפקודי, ולעיתים גם רפואי.
- טיפול תרופתי – מתן תרופות פסיכיאטריות, ניטור תגובות לתרופות ותופעות לוואי.
- טיפול פסיכולוגי ופסיכו-חברתי – שיחות טיפוליות פרטניות, טיפול קבוצתי, קבוצות תמיכה, התערבות של עובדים סוציאליים (כולל קשר עם המשפחה, שירותים בקהילה וכדומה).
- השגחה ובטיחות – השגחה רפואית וסיעודית 24/7 למניעת פגיעה עצמית או פגיעה באחרים.
- שיקום ותכנון המשך טיפול – הערכה של צרכי המטופל/ת לאחר השחרור, תכנון מעקב בקהילה: קופת חולים, מרפאה לבריאות הנפש, הוסטל, מסגרת שיקומית וכדומה.
המתמודד זכאי לקבל טיפול בהתאם להסכמתו (למעט מקרים של אשפוז כפוי), לערער על החלטות רפואיות ולקבל תנאים ראויים במהלך האשפוז.
מטופל בכפייה, על-פי הוראת פסיכיאטר מחוזי או על-פי צו של בית משפט, זכאי להיות מיוצג על-ידי עורך-דין בדיון בפני ועדה פסיכיאטרית מחוזית או בדיון בערעור על החלטותיה (בפני בית המשפט המחוזי). לפתיחת בקשה חדשה: 073-3927788
אשפוז מרצון – המטופל מסכים להתאשפז.
אשפוז כפוי – לפי חוק טיפול בחולי נפש, כשיש סכנה מיידית לעצמו או לסביבתו.
- אשפוז יום – מסגרת טיפולית אינטנסיבית ללא לינה. בדרך כלל משעות הבוקר ועד הצהריים. הטיפול כולל ליווי של צוות רב מקצועי.
- אשפוז במחלקה פתוחה – מיועד למאושפזים מרצון, או לכאלו שהיו במחלקה סגורה ומצבם הנפשי התייצב. ניתן לצאת מהמחלקה באישור של הצוות.
- אשפוז במחלקה סגורה – מיועד לאנשים אשר נמצאים במשבר נפשי חמור או מהווים סכנה לעצמם או לסביבה. השהות המחלקה נעשית תחת פיקוח של אנשי המקצוע והכניסה ויציאה הינן באישור הצוות. נועד לאנשים במצבי אובדנות או ניסיון התאבדות וכאשר יש התנהגות מסוכנת או בלתי נשלטת.
- אשפוז בבית מאזן – אלטרנטיבה לאשפוז פסיכיאטרי, כאשר ההתמקדות הינה בטיפול קהילתי, רגשי ושיקומי באווירה ביתית ותומכת. מיועד לאנשים שמצבם מאפשר טיפול במסגרת פתוחה ולא מאיימת.
- אשפוז בייתי – מודל טיפול פסיכיאטרי שבו המטופל נשאר בביתו ומקבל טיפול מקיף ואינטנסיבי כמו באשפוז בבית חולים, רק בסביבה המוכרת והבטוחה שלו. צוות מקצועי הכולל פסיכיאטר, אחות, עו"ס מגיע לבית המטופל. מיועד לאנשים שמצבם מאפשר להישאר בבית ויש בן משפחה שגר איתם.
- אשפוז בייתי מקוון- מודל טיפול בו המטופל נשאר בביתו ומקבל טיפול פסיכיאטרי ורפואי מרחוק (זום, שיחות וידאו, אפליקציות לניהול טיפול ועוד). מיועד לאנשים שלא נדרשים לאשפוז בבי"ח אך זקוקים למעקב פסיכיאטרי ורפואי.
בתים מאזנים הינם חלופת אשפוז פסיכיאטרי להחלמה נפשית בקהילה עבור אנשים שחוו משבר נפשי אקוטי וזקוקים להתערבות קלינית אינטנסיבית.
בבתים צוות רב מקצועי הכולל פסיכיאטרים.ות, עו"סים.ות, אנשי טיפול במגוון גישות וצוות מלווה, והם ממוקמים באזורים שקטים ומטופחים ובאווירה ביתית ועוטפת.
לצורך בדיקת התאמה יש צורך בדו"ח פסיכיאטרי מעודכן ובו המלצה על בית מאזן.
לרשימת הבתים המאזנים של אנוש >
לרשימת כל הבתים המאזנים>
ישנן מספר מחלקות פסיכיאטריות לילדים ונוער בישראל, הפזורות בבתי חולים ברחבי הארץ. מחלקות אלו מטפלות בילדים ובמתבגרים הסובלים מבעיות נפשיות בדרגות חומרה שונות, ומספקות טיפול כוללני הכולל טיפול רפואי, פסיכולוגי, חינוכי וסוציאלי.
בנוסף למחלקות האשפוז, יש גם מסגרות אשפוז יום, מרפאות קהילתיות, מסגרות חוץ-ביתיות , פנימיות פוסט אשפוזיות, חלופות אשפוז ועוד.
בית מאזן לנוער הינו מסגרת טיפולית תומכת ומקצועית לנערים ונערות (גילאי 14-18).
הבית מהווה חלופת אשפוז לבני נוער המתמודדים עם משבר נפשי חריף, הפוגע ביכולתם להישאר בביתם וזקוקים למענה אינטנסיבי וממוקד משבר תוך הגבלת זמן מוגדרת מראש.
הבית מותאם לצרכיהם של המתבגרים.ות באישור ובפיקוח משרד הבריאות ובשיתוף משרד החינוך.
את הבית מפעילות עמותות אנוש וארגון דעת בשיתוף קרנות הביטוח הלאומי.
השהות בבית מסובסדת – למבוטחי קופת חולים מאוחדת בהצגת טופס 17 ולחברי שאר הקופות במימון קרנות הבטל"א, דעת ואנוש עד לחתימה עם קופת החולים.
הרשת היא תכנית המעניקה ליווי, סיוע, תמיכה וטיפול לבני נוער בגילאי 12-18 המתמודדים עם משבר נפשי, ולמשפחותיהם. התוכנית פועלת בשיתוף עם הקרן לילדים ולנוער בסיכון של קרנות הביטוח הלאומי.
התוכנית פועלת מתוך תפיסה הוליסטית, ומהווה כתובת להורים ולמתבגרים המחפשים מענה מקצועי ומותאם אישית, תוך מתן כלים להתמודדות עם תקופת המשבר בצורה מיטבית ומניעת החרפתו.
התוכנית פעילה כיום ברשויות המקומיות הבאות: מועצה אזורית גולן, עיריית נתניה, עיריית בית שמש ועיריית אופקים.
- סיוע בשכ"ד – ממשרד השיכון
- הנחה בארנונה – מחלקת ארנונה ברשות המקומית
- הטבה בחשבון המים – לבעלי נכות של 70% ומעלה, הפניה לספק המים ברשות המקומית
- פטור ממס הכנסה – לבעלי נכות של 90% ומעלה
- פטור מתשלום השתתפות עצמית עבור שירותים רפואיים שונים בקופות החולים
- תקרת השתתפות עצמית בתשלום על תרופות
- תעודת נכה שמקנה הנחות והטבות
מקבלי נכות נפשית שנקבעה להם דרגת אי כושר בשיעור 75% ומעלה, יכולים להיות זכאים להנחה בארנונה עד 80% הנחה. גובה ההנחה משתנה לפי החלטות הרשות המקומית.
ניתן לקבל מימון בקורסים ולימודים דרך מחלקת השיקום של ביטוח לאומי. יכול לפנות מי שקיבל 20% נכות ומעלה .
סל שיקום אינו כולל עזרה במימון לימודים.
לסיוע בשכ"ד זכאי מי שמקבל קצבת נכות מבטל"א ואושרה לו דרגת אי כושר מ-75% ומעלה, גר בדירה שכורה, אין דירה על שמו וגובה הכנסותיו אינו עובר את התקרה.
הסיוע ניתן דרך החברות המשכנות של משרד השיכון.
ניתן לקבל ייעוץ משפטי (לא ייצוג) דרך שכר מצווה, שי"ל או הקליניקות המשפטיות.
ייצוג משפטי ניתן לקבל דרך הסיוע המשפטי של המדינה לזכאים. הסיוע כולל ייצוג משפטי במגוון נושאים אזרחיים. יש לעמוד במבחן הכנסות לקבלת השרות.
קיימים מספר ארגונים שניתן להיעזר בהם:
- מרכז המידע של עמותת אנוש
- שי"ל – שירות ייעוץ לאזרח
- קליניקות משפטיות
- עמיתים לזכויות
- יד מכוונת – עוזרים בהכוונה לוועדות של בטל"א
מיצוי זכויות בריאות הנפש – ביטוח לאומי
מגישים בקשה לביטוח הלאומי בצירוף מסמכים רפואיים מפורטים המעידים על האבחנה והשפעתה על התפקוד. המסמך הרפואי צריך להיות מפסיכיאטר. לאחר שליחת המסמכים, מקבלים הזמנה לוועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות ואת מידת אובדן כושר העבודה.
אפשר להיעזר בשירות של "יד מכוונת", שירות חינמי של בטל"א שמסייע בהגשת תביעות נכות והכנה לוועדות רפואיות.
משרד הבריאות קבע כי זכאי סל שיקום הם מי שנקבעו להם 40% נכות נפשית ומעלה. במידה ואין מספיק אחוזי נכון, ניתן להגיש ערעור על החלטת וועד סל שיקום תוך 45 ימים אחרי קבלת מכתב הדחייה. במסגרת הערעור יש להציג דוח פסיכיאטרי חדש ומפורט על התפקוד וכיצד הוא משפיע על המצב החברתי והתעסוקתי שלך.
הגשת ערר לוועדה רפואית לעררים:
– יש להגיש את הערר בתוך 60 יום ממועד קבלת ההודעה הכתובה מהמוסד לביטוח לאומי לגבי אחוזי הנכות.
– יש לצרף דו"ח פסיכיאטרי מעודכן שיפרט את השפעת המצב הנפשי על התפקוד.
– הערר צריך להיות מוגש בכתב באמצעות טופס 7810, ולכלול פירוט של הנימוקים לשינוי ההחלטה של הוועדה הרפואית.
– ניתן לקבל ייעוץ חינם במרכזי "יד מכוונת" הפועלים מטעם המוסד לביטוח לאומי לפני הגשת הערר או לקראת ההתייצבות בפני הוועדה הרפואית.
ערעור נוסף:
אם אינך מרוצה מההחלטה של ועדת העררים, ניתן לערער (בשאלות משפטיות בלבד) לבית דין אזורי לעבודה בתוך 60 יום.
סיוע משפטי:
ניתן לבקש סיוע משפטי חינם מהאגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים בעת ערעור לבית הדין האזורי לעבודה.
קצבה לשירותים מיוחדים ניתנת לגברים ונשים עד גיל פרישה המקבלים קצבת נכות וזקוקים לעזרה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית ושליטה על הפרשות), או שזקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לאחרים.
למידע נוסף>
ניתן להגיש ערעור תוך 60 יום מקבלת ההחלטה ולבקש ועדה רפואית לערעורים. לצורך הערעור צריך להמציא אישור חדש ומפורט מפסיכיאטר. אם הערעור נדחה, אפשר לעתור לבית הדין לעבודה.
מי שקיבל 20% נכות מבטל"א ואינו עובד, או שעובד במשרה חלקית שאינה מתאימה לו, יכול לפנות למחלקת השיקום של בטל"א ולבדוק אפשרות לקבלת סיוע בהשתתפות בקורס, מימון לימודים ועוד.
מיצוי זכויות בריאות הנפש – סל שיקום
בקשות לסל שיקום מגישים דרך עו"ס במרפאות לבריאות הנפש בקופות החולים. לצורך הוצאת סל השיקום צריך שיהיו לפחות 40% נכות נפשית בבטל"א לפי סעיפים 33 או 34 ופסיכיאטר מלווה.
בקשות לסל שיקום יכול להגיש עו"ס בקופ"ח/ במרפאה לברה"נ, איש מקצוע המלווה את המתמודד, המתמודד עצמו ובני משפחתו.
בדרך כלל בקופות חולים מגישים לסל שיקום רק כאשר יש פסיכיאטר מהקופה. מומלץ לפנות לקופת החולים ולבדוק את הנושא.
אפשר להגיש בקשה באופן עצמאי ובלבד שהפסיכיאטר יהיה מוכן למלא את החלק שלו בבקשה.
סל שיקום כולל מגוון שירותים שמטרתם לסייע בשיקום והשתלבות בקהילה. מדובר על לווי של אנשי מקצוע בתחומים שונים כגון: שירותי דיור, שירותי תעסוקה, השכלה, חברה ופנאי, ושירותים נוספים.
השירותים ניתנים בהתאמה אישית, ע"י מסגרות השיקום.
עמותת אנוש מספקת שירותי סל שיקום הכוללים שירותי דיור, תעסוקה וחברה ופנאי:
בתחום הדיור: דיור בקהילה, קהילה תומכת והוסטל
בתחום התעסוקה והקריירה: תעסוקה מוגנת – מרכז תעסוקה ומפעל מוגן, תעסוקה נתמכת – ליווי בעבודה בשוק החופשי, ומעוף- לווי יזמים.
בתחום החברה והפנאי: מרכזים חברתיים
לצורך הגשת בקשה לסל שיקום, יש צורך לפנות לפסיכיאטר המטפל (מטעם הקופה) ולבקש ממנו הפניה להגשה לסל שיקום.
סל שיקום ניתן לקבל מגיל 18. אפשר להתחיל להגיש את הבקשה בגיל 17.5 ולהיעזר באנשי מקצוע בביה"ס, בפנימייה או במרפאה.
מי שמעוניין לקבל שירותי סל שיקום ולא פנה לבטל"א, ואינו רוצה להיות מוכר כנכה בבטל"א על סעיף נפשי, יכול לפנות למסלול האישי עוקף בטל"א. המטרה היא להגיע לבדיקה אצל פסיכיאטר מורשה שיקבע אחוזי נכות נפשית על מנת שאפשר יהיה להגיש בקשה לסל שיקום.
למידע נוסף>
ישנן חברות שנותנות שירות פרטי. אנו בעמותת אנוש נותנים לווי כאשר יש אישור של סל שיקום.
אפשר להצטרף לקבוצות חברתיות שהינן יוזמות פרטיות.
תכנית מעוף הינה תכנית לליווי שיקומי ועסקי במגוון מסלולים מותאמים אישית למי שרוצה להקים עסק עצמאי או לפתח עסק קיים. הליווי כולל מפגשים עם מאמנים עסקיים ועם רכז התעסוקה. לצורך קבלת השירות נדרש אישור סל שיקום של מפעל מוגן. חשוב לדעת כי אין כפל אישורים, כלומר אי אפשר לקבל לווי תעסוקתי נוסף.
דו שיח – תכנית ייחודית להכשרת אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית לפעול כמרצים המספרים את סיפורם האישי מול קהל. התכנית כוללת הכשרה בפורמט של קבוצת למידה, המאפשרת למשתתפים לעבור תהליך הן במישור התעסוקתי והן במישור השיקומי. אורך ההכשרה כ-7 חודשים, יום שלם פעם בשבוע כ-6 שעות לימוד. לצורך קבלת השירות צריך אישור סל שיקום של מפעל מוגן ואין כפל אישורים, כלומר אי אפשר לקבל ליווי תעסוקתי נוסף.